вторник, 3 февраля 2015 г.

Лавр благородний


З давніх часів у Європі були відомі такі пряні рослини, як шафран, чабер, кроп, сельдерей. Пізніше, на початку хрестових походів, європейці дізналися і про ароматичні прянощі Сходу.

Лаврове дерево відоме здавна і часто згадки про нього можна зустріти і в грецькій міфології, яка присвячує його богові краси Аполлону. Лавровий вінок і досі є символом слави і перемоги (звідси і слово «лауреат» - увінчаний лаврами).

Мабуть, ще з давніх часів лавр вважали лікарською рослиною. Про це свідчить скульптура лікаря Ескулапа, прикрашена лавровим вінком.

За стародавніх часів лавр, його листя та плоди, вживали для лікування найрізноманітніших хвороб. Так, Гіппократ рекомендував лаврову олію проти тетанусу, а листя – для заспокоєння пологових потуг. Славетний лікар Гален застосовував лавр при ниркових болях та камінні, арабський лікар Разес використовував листя лавру проти тику обличчя.

В середні віки ягоди лавра вживали від кашлю, для лікування ран на волосистій частині голови. Сухе листя лавра застосовували при лікуванні пропасниці. Лавр – це вічнозелене дерево, яке росте в напівдикому вигляді на Чорноморському узбережжі Кавказу, і в горах на висоті 60-70 м над рівнем моря, іноді досягає 8-16 м заввишки, а діаметр стовбура становить 50 см і більше. Стовбур сіруватий, крона густа, вкрита темно-зеленим довгастим листям. Квітки дрібні, білуваті, зібрані по 4-6 в зонтиковидних суцвіттях.

Плоди лавра невеличкі (довжиною 2 см та шириною 1 см), чорнувато-сині з однією насіниною. Цвітіння лавра припадає на березень-червень,  а плоди визрівають восени (в жовтні).

Незважаючи на те, що лавр є субтропічною рослиною і розповсюджений у районах з м’яким вологим субтропічним кліматом, він є досить посухостійкий, росте по кам’янистих схилах. 

З першого ж року життя дає глибоку кореневу систему і не переносить надмірної вологи та близького рівня грунтових вод. Росте на найрізноманітніших грунтах, на ділянках, що освітлюються протягом всього життя сонцем. За таких умов він дає великі врожаї листя.
Листя лавра – загальновідома пряність і приправа до їжі, використовують його в харчовій промисловості, для виготовлення лаврової олії, а плоди – для лікувальних цілей. Він використовується у складі приправ «Цілюща» та «Особлива»Бальзаму по догляду за нігтями та кутикулою компанії Примафлора.

Плоди лавра містять 20-30% жирної і 0,8% ефірної олії, а також крохмаль, цукри, дубильні та гіркі речовини та ін. Листя лавра збирають взимку – з середини листопада до середини грудня. Плоди лавра збирають у період їх забарвлення у чорно-синій колір (жовтень-грудень). В цей час вони містять найбільшу кількість ефірних олій та жирної олії. Плоди лавра та лаврову олії використовують у народній медицині. Потовчені плоди і жирна лаврова олія входять до складу деяких мазей.
Як і всі непримхливі рослини, лавр благородний можна вирощувати в кімнатах.
Крім лавра благородного, розповсюджений також камфорний лавр – досить велике дерево (іноді заввишки 20-30 м) родом з Південного Китаю. Дуже поширений він на острові Тайвань, в Японії. Цей звичайний родич широковідомого лавра містить широко відому у медицині речовину – камфору.

Використовують камфору в офіційній та народній медицині, в косметиці та парфумерії. Відома вона, головним чином, як засіб, збуджуючий послаблену серцеву діяльність, як болетамувальний засіб, як відхаркувальне та підсилююче дихальну діяльність, тонізуючий дряблувату шкіру та інше.

Найширше застосовують камфорну олію: при послабленій діяльності серця та дихання, при гострому отруєнні, при гострих болях у вухах тощо.


ТМ Примафлора включила камфору до складу своїх косметичних засобів – Крема нічного «Втілення бажань», Крема денного «Втілення бажань», а також Бальзама для мязів та суглобів.




Комментариев нет:

Отправить комментарий