Кому не відома
чорна кава, що проганяє сон, гарячий духм'яний солодкий чай та шоколад, здатні
дивовижно відновлювати сили?

Незважаючи на те,
що чай, каву та какао вживають у Європі порівняно недавно, за останній час вони
набули загального визнання.
Що ж являють
собою рослини, з яких виготовляють чай, каву та какао, та які цілющі якості
вони мають?
Чай
Чай – це невисоке
деревце або чагарник, щільно вкритий блискучим невеличким, трохи шкірястим
листям. В дикому вигляді росте на Індокитаї в Бірмі, Таїланді та на острові
Хайнань. Відносно батьківщини чаю є декілька припущень. Спочатку батьківщиною
його вважали Китай, але знахідки диких чайних кущів в лісах Ассаму примусили
вважати батьківщиною чаю гори, що розділяють Індію та Китай. Пізніше було
доведено, що джунглі з заростями дикого чаю не є первісним лісом, а виросли на
місці давніх культурних областей. Ця обставина примусила багатьох вчених знову
вважати батьківщиною чаю Китай та Японію.

Зараз чай культивують, крім вищезгаданих країн, в Індії, на півдні Гімалаїв, на Яві, на островах Конго, в Західній Африці, в Бразилії та на Мадейрі.
Існує багато
легенд про чай. Одна з них розповідає, як один святий, що жив за багато років
до нашої ери, посилено молився і постився. Якось, не витримавши боротьби зі
втомою, він заснув і проспав цілу добу.
Прокинувшись, він так розгнівався на свої повіки, що вирвав їх та кинув на
землю. І… кожне віко чудодійним чином перетворилося на кущ.
В Європі
дізналися про чай тільки в середині 17 ст. вперше його завезли на кораблях в
Європу на кораблях голландської компанії в 1602 г. але тоді він не дістав
широкого розповсюдження. У Францію він потрапив тільки через 34 роки після його
завезення в Європу. Європейські
лікарі згадують про чай ще з 17 ст. В ті часи було написано дуже багато
трактатів про користь чаю, що сприяли розповсюдженню його по всій Європі. Крім
того, цьому сприяли також відомі лікарі Сіденгам в Англії, Етлінгер в
Німеччині, Жоффруа та Астуре у Франції. Більш за всіх популяризував чай відомий
мандрівник Кемпфер.

В 1666 р. чай з Голландії потрапляє в Англію, а в 1763 р. відомому ботаніку Ліннею знову вдалося одержати його з Китаю, і через 2 роки він мав вже квітучу невелику рослину, яку він досконало вивчив і описав. До 1833 р. в Російську імперію чай завозили. Але потім вирішили спробувати культивувати його на Кавказі. Виписали 17 купців і посадили їх в районі Ечміадзіну. З того часу почалося планомірне закладення чайних плантацій в цьому регіоні.
Існує безліч
сортів чаю. З глибокої давнини чай вживався китайцями не тільки як напій, а й
медицині. Чай містить теїн, кофеїн, сліди теофіліну, воду, азотисті речовини,
ефірний екстракт, дубильні речовини, без азотисті речовини, клітчатку, золу, а
також окис заліза та кальцію. В зеленому чаї є, крім того, і витамін С.
Чай освіжає тіло
в жару, сприяючи випаровуванню, і є (особливо зелений чай) неодмінним
супутником середньоазіатських народів. Чай зігріває тіло в холод, заспокоює
головний біль, проганяє сон, і є дуже цінним лікувальним засобом при отруєнні
опієм. У вигляді гарячого напою чай впливає на нервову систему, і притупляє
почуття втоми. Однак в’яжучі речовини чаю можуть іноді заважати травленню, якщо
чай вживати у вигляді кріпкого настою після їжі.
Як і кава, чай
збуджує нервову систему, полегшує розумову та фізичну діяльність. Але якщо
використовувати його в дуже великих дозах і часто, то він може викликати досить
важкі прояви: серцебиття, почуття остраху, неспокій.
У вигляді
екстракту чи напою чай дуже корисний при простудному проносі, при хворобах
серця, ревматизмі, подагрі, кам’яній хворобі та при хронічних головних болях. Чай має також сечогінну дію. Було виявлено, що
в кожному грамі чаю міститься від 300 до 500 біологічних одиниць вітаміну К. Застосовуючи
екстракти чаю при зниженій кількості протромбіну в крові дітей, можна після
декількох прийомів підвищити його кількість.
ТМ Примафлора
включила чай до складу своїх препаратів «Янтар с зеленим чаєм», «Форма Життя»,
а також лікувальної косметики – Гелю 36 плюс, Дезодорант у для ніг, Дезодорантудля чоловіків та Гелю для інтимної гігієни.
З листків та
верхівок пагонів чайних кущів, що зрізаються при культивуванні плантацій, а
також з чайного пилу, що утворюється на чаєрозвісочних фабриках, що виробляють
цінний алкалоїд кофеїн, що являє собою білі, тонкі ігольчасті кристали, гіркі
на смак. Кофеїн – один із найцінніших лікарських засобів.
Листя, що
збирають з чайних кущів з червня по листопад, іде на вироблення чаю. Зібраний
врожай підлягає дуже складній обробці. Так, наприклад, для виготовлення чорного
чаю зібраний чайний лист підлягає підв’ялюванню, скручуванню, бродінню, сушці та сортуванню.
Після підв’ялювання листки скручують за допомогою
спеціальної машини. Скручене листя
машина сортує за величиною, що необхідно для правильного бродіння. Після скручування
листки чаю підлягають бродіння, яке надає їм всім відомого аромату. За бродінням
треба ретельно наглядати і довести його до того рівня, щоб весь чай мав
рівномірне мідно-червоне забарвлення.
Після бродіння
листки висушують гарячим повітрям в сушилках, де чай стає чорним.
В Китаї
проводиться іноді ще одна операція над чаєм – ароматизація чаю. Посуд з чайним
листям, прошарованим пелюстками троянд, жасміну або інших ароматних квітів,
видержують в гарячій воді, після чого листки чаю відділяються від пелюстків
квітів. Запах квітів чай зберігає надовго.
Квітковим чаєм
називають сорти чаю, виготовлені без бродіння з квіткових бруньок, що тільки-но
розпустилися. Зовнішня сторона бруньок густо вкрита сріблястими волосками – цей
чай дуже духм’яний. Зелений чай
виготовляють без бродіння, причому лист відразу ж після збору підлягає дії
високої температури, а вже після цього іде в машини для скручування, сушіння,
сортування. Плитковий чай,
чорний або зелений, готують у вигляді пресованих плиток, звичайно з чайного
відсіву.
Чайний кущ –
декоративна рослина. Листки – духм’яні, невеликі (2-3 см в діаметрі), квіти –
білі з жовтуватим або ледь рожевим відтінком. Чайний кущ цвіте в серпні, а
плодоносить в жовтні-грудні. Плоди – шкірясті коробочки з трьома кулястими
насінинами, що нагадують горіхи. При відповідному спеціальному догляді чай
можна вирощувати навіть к кімнатних умовах.
Комментариев нет:
Отправить комментарий